Warning: The magic method Hugeit_Slider::__sleep() must have public visibility in /customers/e/9/6/ifbs.se/httpd.www/wp-content/plugins/slider-image/slider.php on line 262 Warning: The magic method Hugeit_Slider::__wakeup() must have public visibility in /customers/e/9/6/ifbs.se/httpd.www/wp-content/plugins/slider-image/slider.php on line 264 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/e/9/6/ifbs.se/httpd.www/wp-content/plugins/slider-image/slider.php:262) in /customers/e/9/6/ifbs.se/httpd.www/wp-content/plugins/wp-fastest-cache/inc/cache.php on line 412 När infaller eid-dagen? | I.F.B.S.

När infaller eid-dagen?

När infaller eid?

  All tacksamhet tillkommer Allah, må Hans frid och välsignelser vara över den bästa av dem utvalda, Mohammad, samt över hans troende eftersläkt och ädla följeslagare.

  På nytt möts vi på sociala medier av höjda röster som, medvetet eller omedvetet, kallar till försummande av den profetiska traditionen och som uppmanar muslimerna att handla utmed det som strider mot den islamiska läran, de lärdas uttalanden och konsensus.

  Fastan i Ramadan är en oerhörd gudsdyrkan, och fastställandet av en månads början och slut sker enbart genom det som Guds sändebud givit direktiv om; genom att med blotta ögat sikta nymånen för Ramadan och nymånen för Shawwal.

  Detta är religionens dom i frågan och det är vad profeten antydde då han sade: ”Fasta när ni ser den och avsluta fastan när ni ser den”. 

  Utifrån detta varnar vi för diverse grundlösa utlåtanden, som sprids i vissa europeiska länder och särskilt här i Sverige, och som redan tillkännagivit när fastan avslutas och den första dagen av Shawwal och tillika Eidol-Fitrdagen börjar.

Deras utlåtande kanske stämmer överens med vad sikten av nymånen resulterar i, men den kanske inte göra det, vilket har hänt tidigare år.

Vikten läggs dock vid sikten av nymånen med det blotta ögat, precis som Guds sändebud gjort klart, frid och välsignelser vare över honom.

Läs mer om eid dagen på arabiska.